Skupinka prírodovedcov z Prešova dlhú dobu pracovali na tom, aby dotiahli tento sľubný projekt do absolútnej perfektnosti a nedávno sa im dostavili očakávané, tentoraz už nepopierateľné výsledky. Koncom minulého roka vyvinuli špeciálny druh siateho maku, pripraveného na používanie, ktorý pre jeho zaujímavý modrastý nádych nazvali Azurit.lúka s makmi.jpg
Úrodnosť má oveľa väčšiu ako ten klasický a pritom nestráca nič zo svojej chuti, ani priaznivých účinkov. Práve naopak, má vysoké predpoklady na ešte lepšie olejové a iné vlastnosti. Dokonca produkuje stabilnejšie a kvalitnejšie semená, než  ostatné registrované odrody (ako napríklad Major). Po niekoľkých pokusoch o uznanie v Štátnych odrodových skúškach sa konečne podarilo, no a ku sklonku 2019 sa tejto pekne sfarbenej pochutine podarilo získať oficiálne šľachtiteľské osvedčenie. Je teda pripravená na začatie jej dúfajme masívnej potravinovej veľkovýroby a na cestu na naše stoly. Celý peňažný zárobok z predaja pôjde Prešovskej univerzity na ktorej šľachtenie prebiehalo a kde biológovia pôsobia na katedre ekológie.
Jozef Féjer, docent a hlavný vedúci za týmto výskumom, priznal, že makové jedlá a výrobky boli už odmalička jednými z jeho najobľúbenejších, preto jeho nadšenie pre tento  výskum nie je žiadnym veľkým prekvapením. Podľa neho je však vytváranie takýchto parametrovo zlepšených rastlín celkovo relevantná a dôležitá vec, a to obzvlášť u nás.laboratórny mikroskop.jpg
Nejde o jedinú, novo  zaregistrovanú odrodu, ktorá prišla z našej republiky, a zďaleka nejde o premiéru pre tím vedcov z Univerzity v Prešove. Tá majú na konte už 7 patentov rôznych potravinárskych výrobkov, vrátane tohto. Pri niektorých sa spojili aj s profesormi z iných oddelení, škôl a slovenských ústavov, aby tak mohli podať čo najlepšie výsledky.
Slovensko je jedna z mála krajín Európy kde je mak, za určitých podmienok a v určitom množstve, legálny a to nie len na lekárske účely,  ale aj na bežnú konzumáciu. Pre jeho opiódne vlastnosti ho v niektorých štátoch považujú za návykovú latku či drogu, no u nás si asi bez neho niektoré dobroty nevieme predstaviť.